(HU) – Nemzetközi osztályozás | Európai Bizottság


logo_hu.gif

Nemzetközi osztályozás

A fogalmakat és meghatározásokat tartalmazó osztályozási rendszerek olyan eszközök, amelyek összehasonlítható adatok kinyerésére alkalmas összehangolt nyilvántartások készítését teszik lehetővé. Az osztályozási rendszerek alapján az adatok különböző szempontok szerint csoportosíthatók. Az Európai Bizottság ezeket a nemzetközi osztályozási rendszereket alkalmazza, hogy az általa gyűjtött adatok jó minőségűek és összehangoltak legyenek.

Az egészségügyi mutatókhoz használt legfontosabb osztályozási rendszerek felsorolását lásd lent.

A főbb osztályozási rendszerek

  • A betegségek és az egészséggel kapcsolatos problémák nemzetközi statisztikai osztályozását (BNO) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) teszi közzé. Ezt az osztályozási rendszert széles körben alkalmazzák a halálozással és a betegségekkel kapcsolatos statisztikák készítéséhez. A WHO-tagállamok 1994 óta a 10. felülvizsgált változatot (ICD-10pdf) használják. A WHO jelenleg az osztályozási rendszer 11. kiadásán dolgozik. Az átdolgozás várhatóan 2018-ra készül el.
  • Az Eurostat 86 halálokot tartalmazó „európai jegyzéke” az ICD-10 alapján készült. Az ugyancsak az ICD-10 alapján készült, kórházi megbetegedésekre vonatkozó rövid táblázatos felsorolást (2005) az Eurostat, a WHO, az OECD és a NOMESCO használja a betegek kórházi elbocsátására vonatkozó adatok gyűjtéséhez és közzétételéhez. A dokumentum angol, francia és spanyol nyelven olvasható.
  • A klinikai eljárások nyilvántartására több osztályozási rendszer létezik. Ezek közé tartozik a Betegségek Nemzetközi Osztályozásának klinikai módosításról szóló 9. revíziója (ICD-9-CM), amelyet az Amerikai Egyesült Államok nemzeti egészségügyi statisztikai központja (NCHS – National Center for Health Statistics), a Medicare és Medicaid szolgáltatási központok (CMS – Centers for Medicare & Medicaid Services) és a NOMESCO sebészeti beavatkozások osztályozási rendszere (NCSP) közösen tart fenn.
  • Az egészségügyi számlák nemzetközi osztályozása (ICHA – International Classification for Health Accounts) alapján az OECD, az Európai Bizottság és a WHO által közösen kidolgozott, nemzetközileg elismert egészségügyi számlák rendszere (SHA – System of Health Accounts Az előző linken elérhető szöveg fordításai), amely az egészségügyi kiadásokat és finanszírozást hivatott ismertetni, összefoglalni és elemezni.

Egyéb osztályozási rendszerek


via Európai Bizottság

Advertisements

Leave a comment

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s